Näkymättömät - Sisäilmasairaus valokeilassa

Valokuvaprojekti sisäilmasta sairastuneiden vertaisryhmän kanssa
 

Toteutimme tämän projektin sisäilmasairaiden vertaisryhmän kanssa vuonna 2014. Toimin projektissa sekä alullepanijana, suunnittelijana että ryhmän ohjaajana.

 

Ryhmän jokainen jäsen on sairastunut - ja osa myös menettänyt kotinsa tai työpaikkansa - sisäilmaongelmien vuoksi. Sisäilmasairas on monella tapaa näkymätön yhteiskunnassamme. Valokuvausprojektin tavoitteena oli löytää kuvien avulla sekä arjen iloja että tapoja nostaa esiin tämän ”näkymättömän” sairauden tuomia haasteita.

 

Ryhmäläiset suunnittelivat ja toteuttivat oman valokuvaprojektinsa yhdessä kanssani kevään 2014 aikana. Välineinä käytettiin sekä digikameraa että perinteisempää filmijärjestelmäkameraa. Mukana on myös ryhmän jäsenten omia, vanhoja valokuvia. Kuvista on koottu näyttely, joka on ollut esillä ainakin Turussa, Helsingissä, Oulussa, Lappeenrannassa ja Petäjävedellä. Näyttelyn tarkoituksena on tehdä näkyväksi sisäilmaan elämän eri puolia: surua, yksinjäämistä, huonoa yhteiskunnallista asemaa – mutta myös pieniä iloja, lohtua ja niitä tukiverkostoja, jotka pitävät pinnalla. Toivomme, että kuvat antavat rohkeutta ja toivoa muille samoista ongelmista kärsiville.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

 

Kaiken kaikkiaan olemme kokeneet projektin erittäin onnistuneeksi. Tässä on erään ryhmäläisen kokemuksia:

" Valokuvakurssi on ollut oivallinen keino työstää tapahtunutta sekä nykytilannetta. Se on auttanut myös huomaamaan, että ympärillä on kuitenkin myös hyviä asioita. Olemme kurssilla yhdessä itkeneet, olleet vakavia, mutta myös nauraneet tragikoomisia tilanteita, joita sairaus on tuonut kullekin tullessaan elämän varrella."

 


Lisätiedot valokuvaprojektista:

Isla Kaisa Naukkarinen

kaisanau(at)gmail.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now